Możliwe powikłania i dieta po operacji tarczycy

Operację tarczycy wykonuje się u pacjentów, którzy cierpią z powodu powiększenia tego gruczołu tzw. wola tarczycy, nadczynności tarczycy lub też w momencie zdiagnozowania raka tarczycy. Jak w przypadku każdej interwencji chirurgicznej, tak i tu mogą pojawić się powikłania. W niniejszym artykule odpowiemy na pytanie jakie mogą być to powikłania, jaką dietę stosować po operacji oraz kiedy ustąpi ból w obrębie szyi.

Możliwe powikłania po operacji tarczycy

Jeszcze w XIX wieku śmiertelność spowodowana operacją tarczycy wynosiła ok. 40%. Najczęściej dochodziło wtedy do infekcji oraz krwotoku. Dziś śmiertelność jest niezwykle rzadka, a ciągłe rozwijanie wiedzy na temat anatomii i zapobieganiu każdemu ewentualnemu powikłaniu, sprawia, że komplikacje pooperacyjne także nie występują często, chociaż oczywiście mogą mieć miejsce. Do najczęstszych powikłań w przypadku strumektomii, czyli częściowego usunięcia tarczycy lub tyreoidektomii – całkowitego usunięcia gruczołu należą:

  • infekcje, krwotoki, krwiaki pooperacyjne,
  • hipokalcemia,
  • chrypka,
  • zespół Hornera,
  • uszkodzenie tchawicy lub przełyku,
  • dysfagia,
  • wyciek chłonki.

Należy bezwzględnie pamiętać, aby wszelkie operacje dotyczące tarczycy przeprowadzane podczas eutyreozy, czyli unormowanego poziomu hormonów tarczycowych. Minimalizuje to bowiem ryzyko powstania przełomu tarczycowego, który może doprowadzić do zapaści krążeniowej, niewydolności wielonarządowej, a nawet śpiączki.

Dieta po operacji tarczycy

Jednym z kluczowych elementów rekonwalescencji po operacji tarczycy jest dieta. Odpowiednie odżywienie organizmu jest wyjątkowo istotne w procesie prawidłowego gojenia się rany. W początkowej fazie powinna być to dieta zdecydowanie płynna. Ma to na celu jak najmniejsze obciążenie szyi i gardła.

Często w pierwszych dniach od zabiegu pacjenci nie są w stanie spożywać odpowiedniej ilości pokarmu, wówczas ratunkiem stają się wysokokaloryczne odżywki do picia. Po kilku dniach możliwe jest wprowadzenie produktów stałych w postaci musów, zup krem, makaronów, a następnie chudego mięsa czy warzyw.

Dieta po operacji tarczycy powinna być lekkostrawna, dlatego najlepiej, aby posiłki były gotowane lub przygotowywane na parze. Zdecydowanie nie zaleca się spożywania produktów smażonych oraz tłustych. Na początku należy także wyeliminować produkty twarde takie jak paluszki czy suchary.

Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu poprzez piece wody oraz soków owocowo-warzywnych. Dieta musi być także uboga w fosforany i obfitująca w cynk, a także witaminy z grupy B oraz A, C, E i K.

Jak długo boli szyja po operacji tarczycy?

Warto zaznaczyć, że każdy zabieg w obrębie tarczycy wymaga przez chirurga przecięcia tkanek tak aby mógł dostać się do zmienionej chorobowo części. Tkanki te po operacji tarczycy stopniowo ulegają procesowi gojenia, który trwa kilka tygodni lub miesięcy w zależności od inwazyjności zabiegu.

Jeśli chodzi o ból w obrębie szyi, który pojawia się po zabiegu w miejscu pooperacyjnej rany, to zwykle trwa on nie dłużej niż dwa tygodnie, choć oczywiście cały proces rekonwalescencji jest zindywidualizowany i zależy od ogólnej kondycji pacjenta.

Aby proces powrotu do zdrowia był optymalny, a ból zniknął jak najszybciej, należy skrupulatnie przestrzegać wszelkich wytycznych, które uzyskamy od lekarza. Oprócz odpowiedniej diety ważne jest także unikanie dużego wysiłku fizycznego, który może doprowadzić do rozejścia się rany, krwawienia, a w konsekwencji zwiększonego i wydłużonego bólu.

Niekiedy zdarza się, że ból odczuwalny w przedniej części szyi mija, ale dochodzi do wtórnych napięć mięśni w odcinku szyjnym, barkach czy klatce piersiowej, gdzie pojawia się bolesność tych miejsc. Wówczas należy rozważyć rehabilitację.