Czego nie można jeść przy niedoczynności tarczycy?

Niedoczynność tarczycy skłania nas ku wprowadzeniu pewnych restrykcji dietetycznych. Jak we wszystkich stanach chorobowych, należy unikać żywności z dodatkiem cukru, żywności przetworzonej i obfitej w pewne rodzaje niezdrowych tłuszczów. Oprócz tego, istnieją pewne zalecenia, które dotyczą ściśle niedoczynności tarczycy. Niektóre z nich mogą zaskoczyć. Dowiedz się, czego nie możesz jeść, jeśli cierpisz na to schorzenie.

Ogranicz sód i inne pierwiastki

Cierpisz na niedoczynność tarczycy, więc Twoja tarczyca nie pracuje w normalny sposób. Weź to pod uwagę i nie przesadzaj z ilością sodu w swojej diecie. W tej sytuacji zaleca się nie przekraczać 2300 miligramów soli dziennie.

Warto zauważyć, że większość spożywanej soli to sól jodowana. A ponieważ w niedoczynności tarczycy jej praca gruczołu jest ograniczona, należy ograniczyć spożycie jodu i innych pierwiastków. Możesz to zrobić wybierając sól niejodowaną. Jod znajduje się też w serach, lodach i rybach.

Czytaj też: Co jeść przy niedoczynności tarczycy żeby schudnąć?

Aby nie przekroczyć dziennych zalecanych dawek witamin i nie obciążać niepotrzebnie tarczycy, należy unikać suplementów diety bogatych w witaminy, minerały i pierwiastki. Suplementy obejmują też napoje energetyczne, gdzie pojedyncza puszka napoju może doprowadzić do przekroczenia dziennego zalecanego spożycia nawet 3-krotnie.

Unikaj produktów sojowych i niektórych warzyw, jeśli bierzesz leki

Niedoczynność tarczycy jest związana z potrzebą przyjmowania syntetycznych hormonów. Zwykle lekarz przepisuje lewotyroksynę, która zastępuje hormon, jakiego niedoczynna tarczyca nie wytwarza. Produkty na bazie soi zawierają estrogen wpływający na wchłanianie leków. Jeśli koniecznie chcesz zjeść produkt sojowy, postaraj zrobić się to cztery godziny przed lub po przyjęciu lewotyroksyny.

To samo tyczy się warzyw, które zawierają substancje antyodżywcze (zwykle warzywa kapustne). Jeśli je jesz, najpierw je ugotuj, aby zneutralizować je przez utlenienie.

Błonnik jest zdrowy, ale jego nadmiar w niedoczynności tarczycy może zaszkodzić

Z reguły błonnik jest zdrowym wyborem, ale jak wiemy, to dawka czyni daną substancję trucizną. W niedoczynności tarczycy, którą leczy się lekami za niekorzystne uznaje się spożywanie więcej niż 25 gramów błonnika dziennie u kobiet i 35 gramów u mężczyzn. Jeśli jesz dużo produktów strączkowych, dobrym pomysłem może być przejście na dietę złożoną z chudych mięs i z kontrolowaną ilością błonnika. Przyjmuj leki kilka godzin przed lub po zjedzeniu błonnika.

Nie rezygnuj z tego składnika, a wręcz przeciwnie – unikaj produktów, które go nie zawierają. Nie wybieraj jasnych makaronów, wafli ryżowych ani oczyszczonych kasz. Najlepiej wybierać produkty, które zawierają od 5 – 10 gramów błonnika na 100 gramów, jak pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane i orzechy.

Bibliografia:

  1. Serena Tonstad, Edward Nathan, Keiji Oda, Gary Fraser (2013) Vegan diets and hypothyroidism