Hashimoto – czego nie wolno jeść i jakich produktów unikać?

Choroba Hashimoto z biegiem lat staje się coraz popularniejsza w społeczeństwie, powoduje ona niedoczynność tarczycy, która w dużym stopniu wpływa na komfort życia, poprzez zmiany wagi, czy też nastroju chorego. Jakie produkty wybierać, by skutecznie zminimalizować negatywne skutki choroby? 

Zdrowa zbilansowana dieta przy chorobie Hashimoto

Podstawą żywienia u osób chorych na Hashimoto powinny być produkty przeciwdziałające negatywnym efektom, jakie powoduje choroba. Najprościej rzecz ujmując, można powiedzieć, że dieta powinna być po prostu zdrowa, warto więc spożywać orzechy, tłuszcze pochodzenia roślinnego, ryby, jaja, warzywa i owoce.

Należy jednak pamiętać, o dwóch bardzo ważnych aspektach Hashimoto. Pierwszym, jest znacznie obniżona przemiana materii, szczególnie, w początkowych etapach leczenia choroby. W takiej sytuacji warto skupić się na produktach o niskiej kaloryczności, takich jak warzywa bezskrobiowe, chude mięsa, sery i twarogi o niskiej zawartości tłuszczu. Dlaczego jest to takie istotne? 

Obniżona przemiana materii oznacza, że organizm będzie potrzebował znacznie mniej energii, by rozpocząć odkładanie tkanki tłuszczowej i zwiększenie masy ciała. Jest to sytuacja niewskazana przy chorobie, ponieważ może w dużym stopniu utrudnić jej leczenie. Drugim istotnym aspektem jest częste występowanie chorób współistniejących, najczęściej wymienić można tutaj cukrzycę oraz insulino oporność. W takiej sytuacji, warte rozważania będzie spożywanie w dużej mierze posiłków o niskim indeksie glikemicznym, zminimalizuje to skoki cukru we krwi i poza dobrym wpływem na organizm, sprawi, że znacznie później pojawi się uczucie głodu.

Jakich produktów unikać przy Hashimoto?

Jak widać, dieta przy Hashimoto może być problematyczna, nie ma się jednak czego obawiać. Wszelkie produkty, które są niewskazane przy tego typu diecie, będzie bardzo łatwo wskazać dlaczego? Ponieważ są to wszelkie produkty z dużą zawartością cukry oraz mocno przetworzone. Zabronione będzie więc regularne jedzenie dużej ilości słodyczy, fast foodów czy tłustych sosów

Dodatkowo należy ograniczyć jedzenie smażonych oraz panierowanych posiłków – można zastąpić je pieczonymi. Należy też kategorycznie odrzucić napoje słodzone cukrem – tutaj alternatywą mogą być ich wersje 0, posiadające zamiast cukru syntetyczne słodziki. Na koniec, warto mocno ograniczyć słodzenie kawy i herbaty. Zastosowanie się do tych wskazówek, nie tylko powinno ograniczyć negatywny wpływ choroby, ale również powinno zminimalizować szansę, na nieplanowany wzrost masy ciała chorego.

Bibliografia:

  1. Paulina Ihnatowicz, Małgorzata Drywień, Paweł Wątor, Joanna Wojsiat (2019) The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis